... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
Leestijd ca. 3 minuten.

Heb jij je wel eens afgevraagd of snijbloemen en kamerplanten nou eigenlijk duurzaam zijn?

Voorheen stond ik daar ook niet bij stil. We weten tenslotte allemaal dat groene planten CO-2 opnemen uit de lucht en omzetten in zuurstof wat weer goed is voor ons. Logischerwijs trek je dat onbewust misschien door naar die leuke bos bloemen of die kamerplanten in je huis of kantoor.
Snijbloemen kopen we vooral omdat we het leuk vinden, planten steeds vaker omdat we denken dat we dan ook gezond bezig zijn. Yeah!

“En kunstbloemen dan? Die zijn toch lelijk, plastic en duur?” Nou…, niet helemaal, lees even mee…

Het is helaas zo dat de snijbloemen die in jouw leuke boeket zitten niet uit de natuur komen, maar gewoon gekweekt worden in grote kassen of landen met een warm klimaat. Woon je in Amerika, dan is het zelfs zo dat de snijbloemen uit Zuid-Amerika komen per vliegtuig… Terug naar Europa. We kennen allemaal de kassen uit het Westland waar enorme hoeveelheden snijbloemen worden geteelt, met name voor de export. Deze kassen stoten enorme hoeveelheden CO-2 uit voor het verwarmen en verbruiken gigantische hoeveelheden water om maar zo snel mogelijk jouw bos bloemen volgroeid te zien. Dan gaan de bloemen in enorme koelhuizen die weer heel veel electriciteit verbruiken tot ze op de veiling verkocht worden. Daarna moeten de bloemen in grote, gekoelde vrachtwagens vervoerd worden naar de winkels waar ze nog eens in een koelcel gaan om ze maar zo lang mogelijk mooi te houden zodat jij uiteindelijk een leuke bos koopt die 1 à 2 weken goed blijft en daarna in de kliko verdwijnt. Van alle bloemen die hier in kassen geteelt worden gaat ca. 85% naar het buitenland. Veel van de bloemen die bij jou in de vaas staan komen dus helemaal niet uit Nederland, maar uit Afrika, veelal uit Kenia. Want dat is nóg goedkoper. Uiteraard moeten die wel weer even met het vliegtuig hierheen…

Wist je dat voor één Valentijnsroos wel 6 tot 13 liter water nodig is, afhankelijk van hoe en waar deze geteeld wordt.

Oh ja, had ik de pesticiden al genoemd? Die officieel niet gebruikt mogen worden, maar wereldwijd in de bloementeelt nog steeds op grote schaal wél gebruikt worden.

“En zijdebloemen dan? Dat is toch van de zijderups?” Nee, niet helemaal. Hoewel we nog graag de term zijdebloemen gebruiken als we over kunstbloemen spreken, worden deze gelukkig al heel lang niet meer van zijde gemaakt. Vroeger werd er inderdaad wel zijde gebruikt om bloemen mee te versterken, maar dat is dus al lang niet meer het geval.

“Ja, ho even” denk je nu. “Kunstbloemen komen toch uit China en moeten toch ook vervoerd worden? En ze zijn van plastic toch?” Dit klopt, echter kunstbloemen kunnen in zeer grote hoeveelheden vervoerd worden, gewoon in een platte doos, in een container, op een enorm schip die duizenden andere containers vervoert. Per artikel wat het schip bij zich heeft is het brandstofverbruik en de CO-2 uitstoot dus vrij gering. Tegenwoordig worden de kunstboemen en planten van gerecycled materiaal gemaakt waar mogelijk. Er wordt steeds meer gewerkt met milieuvriendelijke kleurstoffen en aan het eind van zijn levensduur kan een kunstbloem voor een steeds groter deel gerecycled worden.

Om de kwaliteit hoef je het tegenwoordig ook niet meer te laten. De kunstbloemen en planten zijn inmiddels van extreem hoge kwaliteit waardoor het soms zelfs lastig is om te zien of het om echte of kunstbloemen of -planten gaat. En met de huidige Real Touch® generatie voelen de bloemen zelfs levensecht. En de geur? Daar hebben wij wat op gevonden…;-)

“Ja leuk, maar ze zijn toch duur?” Ook dat is niet helemaal juist, lees dit artikel maar eens. Koop je een leuk plukboeket bij de bloemist, dan kost dit zomaar € 25,-. Geen gekke prijs voor een eenvoudig, leuk boeket. Een kunstplukboeket van dezelfde grootte kost tussen de € 80,- en € 150,- afhankelijk van de kwaliteit. Maar dat plukboeket van de bloemist is na maximaal 2 weken wel dood. Wil je elke maand 1 boeket verse snijbloemen, dan kost je dat dus € 300,- per jaar. Een kunstboeket gaat jaren mee en als je dan uiteindelijk iets nieuws wil, kan het nog een tweede leven krijgen bij iemand anders. En als je vaker iets nieuws wil en toch kunst, dan kun je uiteraard kiezen voor een abonnement waarbij je 4, 6 of 12 keer  per jaar een ander boeket krijgt.

En vergeet niet dat kunstbloemen en -planten ook nog eens minimaal onderhoud nodig hebben. Nooit meer vergeten water te geven, zorgeloos op vakantie, hooguit een keertje afstoffen. Ga dus ook voor duurzaam, ga voor kunstbloemen en -planten van Flowers by F R I T S!

 

Bedankt voor het lezen!

Ben jij ook nieuwsgierig naar hoe kunstbloemen gemaakt worden? Kijk dan naar deze leuke video.

Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl

×
Mijn kar
Uw wagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.