Leestijd ca. 5 minuten.
Je kent het vast wel, je wil een leuke plant, maar welke? Er is zoveel keus.
We houden bijna allemaal van planten en bloemen. Alleen zien veel mensen een beetje op tegen de verzorging van echte planten. Ze gaan dood of verdrinken (ja echt), verbranden, groeien te groot, etc. Kunstplanten zijn daarom een uitkomst. Wel het plezier van een echte plant, maar niet de nadelen. Maar hoe weet je nou welke plant waar past en welke leuk staat in je huis of op kantoor? In dit blog geef ik je een aantal tips zodat je hopelijk een beter idee hebt waar je op kunt letten.
1. Bepaal eerst de plaats.
De belangrijkste vraag is waarschijnlijk; “Waar komt de plant?”
Hoewel er voor echte kamerplanten een aantal basisregels zijn gelden die niet helemaal voor kunstplanten. Wel is het handig om te weten of de plant in de volle zon komt of niet. Is dat het geval, kies dan voor speciale UV-kunstplanten. Deze hebben een extra beschermende coating waardoor ze langer mooi blijven als ze buiten of in een zonnige vensterbank staan.
Heb je een wat kleiner of ‘druk’ huis, kies dan voor wat kleinere planten. Deze kun je leuk op een tafeltje of kast zetten en eisen niet alle aandacht op.
Heb je een flinke ruimte en rustige kleuren in de ruimte, dan kunnen grote planten erg mooi zijn. Je krijgt dan een mooie blikvanger zonder dat de ruimte te vol wordt. Zet je teveel of te grote planten ineen kleinere of drukke ruimte, dan krijg je al snel het ‘jungle gevoel’.
2. Hoe groot moet de plant zijn?
Als je de eerste alinea een beetje in gedachten houdt kom je al een heel eind, maar denk ook eens aan lage planten zoals de Hertshoorn in een flinke pot. Op die manier maak je wel een imposant stuk, zonder dat die te groot is. Kies dan wel voor een mooie pot, aangezien die zeker de helft van de aandacht vraagt. Ook kan het leuk zijn om een paar kleine plantjes in een groep bij ekaar te zetten in soortgelijke potjes. Hieronder een leidraad.
Kleine plantjes (10-40cm)
Dit zijn echte accessoires, staan ‘gezellig’ op leuke plekjes zoals op een tafel, bureau, kast, of schoorsteenmantel. Alleen of in een groepje. Een paar van deze plantjes passen altijd.
Middelgrote planten (40-100cm)
Middelgrote planten vind je vaak in de vensterbank om de inkijk wat af te schermen. Heb je een grotere, open ruimte dan kun je dergelijke planten ook heel mooi op een sokkel zetten. Dit breekt de ruimte mooi en je bent dan niet gebonden aan geijkte plaatsen zoals de vensterbank of sidetable.
Grote planten (100-250cm)
Imposante, grote planten zijn meestal bedoeld als blikvanger. Bekende planten zoals de Ficus of Palm zullen wat makkelijker te plaatsen zijn dan een flinke Strelitzia of Monstera. De eerste twee laten zich wat makkelijker ‘in een hoekje’ zetten, terwijl dat zonde is bij mooie exotische planten. Wanneer je de ruime hebt zullen enkele grote planten nooit misstaan. Heb je een wat kleinere of ‘drukke’ kamer, dan oogt het al snel te vol met een grote plant.
4. Welke plant kies je?
Planten zijn er echt in alle soorten en maten. Het is dus niet te doen om te zeggen welke je moet kiezen. Maar ook hier weer een paar tips om je te helpen.
Kleine planten
Wanneer je echte planten kiest, hou dan rekening met direct zonlicht. Veel planten houden daar niet van. Kunstplanten meestal ook niet, tenzij je UV-planten hebt. Kleine accessoire-plantjes zijn meestal makkelijke plantjes zoals vetplantjes, cactussen en kleinblad plantjes zoals begonia’s. Maar ook kleine varens kunnen heel leuk zijn.
Middelgrote planten
Dit zijn wat vaker planten met veel groen en kunnen heel mooi zijn als ze bloeien. Denk hierbij aan planten zoals de Anthurium, Dracaena, Calathea of Zamioculcas. Dit zijn mooie groene planten tot ca. 1 meter die je op verschillende plaatsen kunt zetten zoals de vensterbank, sidetable of op een sokkel.
Grote planten
Planten vanaf 1 meter noemen wij grote planten. Waarbij je planten tot 1.50 nog vaak op een verhoging zet, zullen de meeste grote planten op de grond staan. Wanneer je grote planten te hoog zet in een lage ruimte zal dit er raar uit zien. Wanneer je voor grote planten kiest bedenk dan ne de plaats ook wat voor soort blad je wil. Wil je een palm met lange slanke bladeren? Een Ficus met heel veel kleine blaadjes? Of een Monstera met grote ronde bladeren Of kies je voor een Strelitzia of Bananenplant met grote, lage bladeren. Wil je dat de plant een hoge stam heeft of juist vanaf de onderkant al bladeren heeft? Wordt de plant een echte blikvanger, kies dan ook voor een luxe sierpot, dan complimeteren plant en pot elkaar.
Nog even dit…
Hou bij het kiezen van een sierpot rekening met de grootte van de plant. Bij echte planten zul je ruimte moeten hebben voor de plant om te groeien. Bij kunstplanten hoeft dat uiteraard niet, maar een te kleine sierpot staat gewoon niet mooi. Heb je een rustig interieur, kies dan voor een pot met een neutrale kleur. Mag de plant gezien worden, kies dan voor een aparte kleur of vorm. Goudkleurige sierpotten zijn helemaal hot!
Denk ook eens aan de mateloos populaire hangplanten… Deze kunnen uiteraard hangen aan het plafond of een rekje, maar je kunt ze ook neerzetten op een hoge kast waarbij de plant langs de kast hangt.
En wil je een aparte combi maken, kies dan voor een oversized sierpot met een plant tot ca. 1.50 meter
Laat je ook inspireren door onze foto’s.
Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl