... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
Leestijd ca. 3 minuten.

Stop jij ook altijd een (kunst)boeket in de vaas die je toevallig hebt? Lees hoe het anders kan.

Als ik moet gokken zou ik zeggen ik dat negen op de tien mensen gewoon de vaas pakt die ze in de kast hebben staan als ze een boeket krijgen of hebben gekocht. Inclusief ikzelf… Wist je dat er wel degelijk over nagedacht is over welke soort vaas het beste past bij een bepaald boeket?

Het zal waarschijnlijk wel redelijk logisch zijn dat je geen enorm boeket in een klein vaasje stopt, maar waarom ziet een boeket in de ene vaas er beter uit dan in de andere vaas? En wat is bloemschikken nou precies en moet dat nou echt?

 1. Gaat het om de vaas of gaat het om het boeket?

Misschien een gekke vraag, maar het is natuurlijk niet ongewoon om een vaas als pronkstuk te hebben. Wanneer je dat wil, dan ga je waarschijnlijk voor een uitbundige, vaak grotere vaas, waarbij de bloemen een aanvulling zijn op de vaas. Maar in veel gevallen zal het andersom zijn en moet de vaas een aanvulling zijn op je boeket. Kies dan voor een vaas die wat rustiger oogt en in een kleur die past bij het boeket. Eenvoud is vaak het mooist, zoals bijvoorbeeld de vazen van DutZ [collection]. Heb je een rustig interieur, kies dan voor een rustig ogende vaas dan komt het boeket echt tot zijn recht.

Pink_Passion_XXL_in_pot_Bep_mtaalglans
Trio-vazen-DutZ_Eichholtz
2. Hoe groot moet de vaas zijn?

Als vuistregel kun je aanhouden dat de vaas ongeveer 30% tot 60% van de totale hoogte mag zijn van je boeket. Bij grotere boeketten zal je vaak een relatief hogere vaas gebruiken.

3. Welke vorm moet de vaas hebben?

Er zijn verschillende basisvormen die elk een functie hebben.
– Een lange, smalle flesvaas is vooral geschikt voor één of twee losse, lange takken.
– Een rechte vaas of cilinder is vaak geschikt voor kortere, rechte bloemstelen zoals tulpen of een gebonden boeket wat niet uit elkaar valt.
– Een druppel of kelkvaas heeft vaak een brede onderkant, smalle hals en weer een wijder uitlopende opening. Een zandlopervorm zeg maar. In zulke vasen komen de meeste boeketten tot hun recht.
– Kruiken of bolvazen zijn bolvormig, met een smallere opening en zijn bij uitstek geschikt voor volle, ronde boeketten zoals Rozen, Pioenrozen, Hortensia’s etc.

4. Welk materiaal?

Er zijn echt onnoemelijk veel soorten vazen. De meest verkochte vazen zijn nog steeds eenvoudige, glazen vazen. Echter zie je steeds vaker wat luxere vazen van gekleurd glas, keramiek, metaal en natuurlijk uitbundige Chinese vazen. Omdat kunstboeketten geen water nodig hebben is de materiaalkeuze in principe vrij. Doorzichtig glas heeft als enige ‘nadeel’ dat je de stelen kunt zien, zeker als de stelen ‘hangen’. Verder hoef je dus geen rekening te houden met waterdichtheid of reactie van het materiaal met het water en/of bloemen.

Poppy Power kunstboeket
En dus…

Het spreekt een beetje voor zich, maar wanneer je boeket lange stelen heeft kies je dus ook voor een hogere vaas. Zorg ervoor dat het boeket niet in de vaas kan gaan ‘liggen’. Kies bij een imposant boeket voor een vaas die niet teveel opvalt, maar die er wel mag zijn. Op die manier vullen boeket en vaas elkaar aan zonder dat de vaas de aandacht van het boeket afleidt. Een rustige vorm in de kleur van het boeket is vaak een goede keus. Echter; op elke regel is een uitzondering uiteraard, want juist een contrast kan ook heel leuk zijn bij de compositie als geheel. Een contrasterende vaas staat vaak leuk wanneer je een boeket hebt van één of twee soorten bloemen. Ga je echt over de top met een enorm centerpiece, dan mogen zowel zaas als boeket een echte eyecatcher zijn.

Laat je ook inspireren door onze foto’s.

In de video hieronder zie je een superhandige truc om je bloemen mooi in een vaas te krijgen, of het nou snijbloemen of kunstbloemen zijn.

Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl

×
Mijn kar
Uw wagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.