Leestijd ca. 5 minuten.
Makkelijk hoor die kunstplanten en -bloemen…
Één van de grootste voordelen van kunstplanten en -bloemen is natuurlijk het feit dat ze geen water meer nodig hebben. Je hebt dus nooit meer last van planten die dood gaan door te weinig of juist teveel water. Nooit meer een vieze vaas van een boeket wat te lang in de vaas heeft gezeten. Kunstbloemen en -planten doen het altijd en overal, op plaatsen met veel of juist weinig licht (bijvoorbeeld de wc). Eenmaal neergezet kan het grote genieten beginnen. En niet voor hooguit twee weken zoals bij een echt boeket, maar jarenlang! Wat wil je nog meer?
Hebben kunstplanten en -bloemen dan helemaal geen onderhoud nodig? Nou, ze zullen wel stoffig worden, net als de rest van je huis of kantoor, of misschien zelfs wat vettig als ze in de keuken staan, of er valt eens een blaadje of takje uit omdat er vaak iemand langs of tegenaan loopt. Het kan dus verstandig zijn om je kunstbloemen en -planten af en toe schoon te maken en indien nodig te repareren. Maar hoe doe je dat dan?
Grote kunstplanten onderhouden.
En daarmee bedoelen we vooral planten met grote bladeren, dat zijn de makkelijkste. Op het plaatje hierboven zie je het al, af en toe met een stofdoek over de bladeren vegen volstaat al. Zeker als je dat regelmatig doet, is dat voldoende voor het stof wat erop zit. Gebruik wel altijd twee handen zoals je op de foto ziet, ook een kunstplant kan bij verkeerd gebruik stuk gaan, al zijn ze in de regel een stuk steviger dan echte planten. Indien nodig kun je ook een vochtige doek gebruiken. Om vettigheid te verwijderen kun je een beetje azijn in lauw water oplossen, maar test dat altijd eerst op een onopvallende plek van de plant. Maak de bladeren altijd droog met een zachte doek, anders is er kans op watervlekken en dat zou zonde zijn. Trek nooit aan de bladeren, vouw ze niet en wees voorzichtig bij inkepingen zodat het blad niet scheurt door een te ruwe behandeling.
Andere kunstplanten onderhouden.
En dan gaat het hier over wat kleinere planten of planten met kleine blaadjes zoals een Ficus of Zamioculcas. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als voor planten met grotere bladeren, alleen heb je wat meer geduld nodig…;-) Wel kan het handig zijn om een zacht kwastje te gebruiken voor plekjes waar je moeilijk bij kunt.
Ook hier geldt weer, wees voorzichtig.
Kunstbloemen en -boeketten onderhouden.
Dat wordt al wat lastiger, want je kunt moeilijk elk bloemetje met een doek afnemen. Hiervoor is een föhn heel erg handig. Het beste kun je dit buiten doen omdat je het stof weg gaat blazen, anders heb je de rest van de ruimte onder het stof…
Zet de föhn op de koude stand of een hele lauwwarme stand en hou dan wel wat afstand (het blijft kunststof wat kan smelten als het heet wordt, maar zo’n vaart loopt dat niet). Je kunt nu eenvoudig je boeket schoonblazen terwijl je met je vingers rustig door de bloemen gaat indien nodig. Gebruik geen stofzuiger! De kans dat je onderdelen opzuigt en de bloemen kapot maakt is erg groot.
Zijn je bloemen echt heel vies, dan kun je ze ook los in een afsluitbare zak doen met wat keukenzout en vervolgens flink schudden. Het zout gaat overal tussendoor en zal de vuildeeltjes meenemen. Maar dit zal over het algemeen niet gauw nodig zijn.
Bloemknop of blad repareren.
Het kan natuurlijk voorkomen dat, bij veelvuldig verplaatsen of stoten/langslopen, er een blaadje of bloem van een steel af valt. In veel gevallen kun je deze eenvoudig terug schuiven over het uitstekende deel waar het blad of de bloem op zat. Is het een grote bloemknop en een groot blad, dan kan het zijn dat je deze opnieuw moet lijmen. Dit kan met zowel een lijmpistool als met sneldrogende lijm (denk om je vingers!). Als het mogelijk is, is het verstandig om eerst de oude lijm zoveel mogelijk te verwijderen, maar geen man overboord als dat niet lukt. Vaak zijn een paar drupjes lijm al voldoende.
Bladeren laten glimmen met planten-wax of ‘Leaf Shine’
Tot slot nog een tip om (grote) bladeren te laten glimmen.
Net als bij echte grote planten, kan het mooi zijn om de bladeren te laten glimmen. Je kunt bij veel tuincentra zogenaamde planten-wax of Leaf Shine kopen. Dit spuit je op het blad en wrijf je met een zachte doek uit. Voordeel is dat stof en vuil zich minder makkelijk hecht, dus hoef je ook minder vaak af te stoffen en het blad gaat er mooi van glanzen. Let wel op dat wanneer je een dergelijk middel gebruikt, je dit eerst test op een stukje wat niet zo in het zicht is. De meeste soorten wax zijn prima geschikt voor kunstplanten, maar je weet het nooit. En zorg ervoor dat het te behandelen oppervlak helemaal schoon en droog is, anders ga je het vuil of stof wat er al zit extra goed zien.
Bedankt voor het lezen!
Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl