... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
Leestijd ca. 6 minuten.

Veel mensen denken dat kunstbloemen en -planten duur zijn. Dat klopt…

Hè? Wacht even je zegt nu dus dat ze inderdaad duur zijn…

Ja. Maarrr…

Kijk, het klopt dat kunstbloemen over het algemeen wat meer kosten dan de echte varianten. Als we kijken naar gewone, goed verkrijgbare bloemen, boeketten en planten, dan zijn ze in de aanschaf een stukje duurder dan hun echte evenknie. Kunstboeketten kosten gemiddeld 3 tot 6 keer meer, losse kunstbloemen 2 tot 10 keer meer en kunstplanten 2 à 3 keer meer dan hun levende broertjes en zusjes.
Tot zover de eerste aanschaf.

Boeketten

Wanneer we kijken naar de prijs van een plukboeket zoals die al enige tijd mateloos populair zijn, dan zien we dat echte plukboeketten in prijs varieren van ongeveer € 25,- tot € 40,- Hiervoor heb je een klein tot middelgroot boeket met 6 tot 10 stelen. Afhankelijk van de kwaliteit van de bloemen gaan deze ca. 10 dagen mee. Voor het gemak van deze post gaan we even uit van een gemiddelde levensduur van 2 weken voor snijbloemen, maar dat is vaker uitzondering dan gewoonte. Niet voor niets geven supermarkten en veel bloemisten maar 7 dagen versgarantie…
Wil je graag elke maand een bos echte bloemen op tafel, dan kost je dat dus 12 x € 25,- = € 300 aan verse bloemen per jaar.
En dan heb je hopelijk om de vier weken een leuk boeket staan…

Gaan we kijken wat een kunstplukboeket kost, samengesteld uit dezelfde bloemen en van een goede kwaliteit (geen Action of Blokkerkwaliteit), dan zien we dat de gemiddelde prijs varieert tussen de € 80,- en € 150,-. Hiervoor heb je dus een soortgelijk boeket. Nu is het zo dat een kunstboeket jaren mee gaat. Maar laten we zeggen dat je na twee jaar wel weer iets anders wil. Een kunstboeket kost je dus eenmalig € 80,- /€ 150,- en eventueel na een jaar nog eens € 50,- om een paar bloemen te vervangen zodat je weer een heel ander boeket krijgt.

Met een kunstboeket heb je dus elke dag bloemen staan, jarenlang. In dit voorbeeld heb je dus voor € 200,- twee jaar lang een prachtig kunstboeket wat je na een jaar nog eens bijwerkt met nieuwe stelen. Als we nu twee jaar lang verse bloemen kopen, slechts eens per maand, kost dat al minimaal € 600,- voor de goedkoopste variant.
Nu blijkt dus dat echte snijbloemen ineens ruim 3 x zo duur zijn. Je zou dus makkelijk 2 boeketten kunnen kopen en nog steeds geld overhouden. Opeens zijn kunstbloemen dus niet zo duur meer…

Pink_Passion_XXL_in_pot_Bep_metaalglans_1
100005-Roos-Jenny-Real-Touch®-Beauty-60cm-kunstbloem
Losse kunstbloemen

Wanneer je losse snijbloemen koopt is dat meestal wat de bloemist net in zijn winkel heeft staan. Hoe anders is dat bij kunstbloemen en bladstelen. Hier ben je niet gebonden aan een seizoen, dus ook in de winter kun je gewoon zonnebloemen of tulpen kopen als je dat wil. De prijsverschillen zitten vaak in de bewerkelijkheid van de bloem, dus hoe ingewikkeld is het om deze te maken (dit is eigenlijk altijd handwerk). Daarnaast speelt de kwaliteit ook een grote rol. Het zal voor zich spreken dat een kunstboem van de Action goedkoper is dan een Real Touch® bloem van Silk-ka. En dat is gelukkig ook heel erg goed te zien en te voelen. De huidige generatie kunstbloemen en planten is nog maar moeilijk van echt te onderscheiden en Real Touch® bloemen en planten voelen dus zelfs ook echt aan.

Hoe komt het prijsverschil dan? (2 tot 10 keer meer…)

Zoals gezegd zijn vrijwel alle kunstbloemen en -planten handwerk. Waar het ene bloemetje zeer eenvoudig is om te maken. En er ook veel vraag naar kan zijn, is een andere bloem misschien extreem moeilijk om te maken en is er (nog) weinig vraag naar. De grootste prijsvariaties komen echter door kwaliteitsverschillen. De duurdere kunstbloemen zijn van beduidend betere kwaliteit en dat kost gewoon meer. Net als bij echte bloemen. En zoals net al gezegd kun je ook nog voor Real Touch® bloemen gaan, wat ze nog weer wat kostbaarder maakt. Vandaar het  grote verschil in prijsvariaties. Maar net als met een kunstboeket gaan kunstbloemen dus ook jarenlang mee.

Kunstplanten vs echte kamerplanten

Het prijsverschil tussen echte kamerplanten en kunstplanten is over het algemeen wat kleiner. Als vuistregel kun je aanhouden, hoe groter de plant, hoe kleiner het verschil met een echte variant wordt. Dit komt voornamelijk omdat het tijd (en dus geld) kost om een echte plant op te kweken voordat deze groot genoeg is om in de winkel verkocht te worden. Voor een echte Strelitzia van 1.80m betaal je al gauw € 150,- en voor de zeer luxe kunstversie € 299,- dit is dus ‘slechts’ twee keer zoveel. Prijsverschillen tussen soortgelijke kunstpanten komen over het algemeen weer door het kwaliteitsniveau. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer de plant kost, maar dit is dan ook echt goed te zien. (Of juist niet, want dat is de bedoeling…;-)

Als je een echte plant koopt zal je voor een grote, exotische plant ook flink in de buidel moeten tasten. Omdat het moeilijker is om een dergelijke plant te kweken en het langer duurt voordat ze zo groot gegroeid zijn. Voor de kunstversie maakt dat niet uit. Daar betaal je voornamelijk voor iets meer materiaal en arbeid en dus voor betere kwaliteit. Daardoor wordt het prijsverschil met een echte plant kleiner naarmate de plant groter wordt. In uitzonderlijke gevallen kan een kunstplant zelfs goedkoper zijn dan een bijzondere echte plant.

Strelitzia Nicolai Deluxe 180cm
Conclusie

Hoewel kunstbloemen en -planten over het algemeen in aanschaf wat duurder zijn dan echte snijbloemen of kamerplanten, telt de levensduur dus ook mee. Als je na één jaar of twee jaar kijkt wat je uitgegeven hebt aan echte bloemen en dat afweegt tegen de eenmalige aanschaf van kunstbloemen over diezelfde periode, zijn kunstbloemen dus vele malen goedkoper. Voor planten geldt hetzelfde en dan tellen de overige voordelen ook nog mee.

Wat zijn de nadelen van kunstbloemen en -planten?

Als we kijken naar kunstbloemen dan zien we de volgende ‘nadelen’;

– Atijd hetzelfde boeket (maar wel heel mooi…)
– Eenmalige aanschafprijs is hoger
– Goedkope bloemen zien er soms nog ‘plastic’ uit
– Meestal niet geschikt voor buiten/direct zonlicht

En de voordelen?

Er zijn natuurlijk ook voordelen…,

 • Duurzamer dan echte snijbloemen of kamerplanten!
 • Onderhoudsvrij, nooit meer teveel of te weinig water!
 • Gaat niet dood of groeit niet te groot
 • Allergievrij, geen stuifmeel of pollen
 • Ongevaarlijk voor huisdieren, in tegenstelling tot giftige planten
 • Brengen net zoveel vreugde
 • Niet seizoensgebonden
 • Kan op alle plekken, ook moeilijke plekken met weinig licht
 • Zeer ruim assortiment beschikbaar, dus altijd de juiste keus
 • Eenmalige aanschaf, daarna jarenlang genieten
 • Nieuwe generatie is nauwelijks van echt te onderscheiden
 • UV-versies ook geschikt voor buiten/direct zonlicht

Je ziet, er is eigenlijk geen reden meer waarom je niet voor kunstbloemen en -planten zou gaan. En wil je wel een kunstboeket, maar niet een jaar of twee naar hetzelfde boeket aankijken, informeer dan eens naar onze abonnementen waarbij je 4, 6 of 12 keer per jaar een ander boeket krijgt. Zo heb je wel elke dag bloemen op tafel, die mooi blijven en kun je zelf kiezen hoe vaak je die wilt omwisselen voor iets anders.

Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl

×
Mijn kar
Uw wagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.