... ALL OTHER SCRIPTS MUST BE PLACED BELOW
Leestijd ca. 5 minuten.

Wat is een Green wall nou eigenlijk?

Je ziet het steeds vaker. Op kantoren, in restaurants, een lelijke muur buiten en zelfs complete gevels. De Engelse naam Green wall zegt het al. Een ‘groen muur’ ook wel bekend als Living wall, Plantenwand of Verticale tuin.

In dit artikel leggen we uit wat het nou precies is en wat de voor- en nadelen zijn. Lees je mee?

Waarom kiezen voor een Green wall?

Zoals je wellicht weet zorgen planten niet alleen voor CO-2 opname en zuurstofafgifte, maar leveren ze ook een enorme positieve bijdrage aan het welzijn. We ervaren minder stress en voelen ons over het algemeen prettiger in een omgeving met bloemen en planten. Hierin is geen duidelijk verschil te merken tussen levende of kunstbepanting.

Hoewel we graag planten om ons heen hebben is er niet altijd ruimte of denken we dat het teveel onderhoud vergt. Aan een Green wall kleven veel voordelen.

 • Echte blikvanger
 • Duurzaam
 • Creatieve oplossing voor een anders lelijke, saaie muur
 • Veel beplanting, maar het kost geen duur vloeroppervlak
 • Stress-verminderend
 • Acoustische absorptie
Green wall
Green wall office
Green wall thuis

Hoewel je binnenshuis niet zo snel een Green wall zult zien in huizen, is het inmiddels enorm populair om de schutting of zij/achtermuur mee te bekleden. Of je nou een klein stukje doet, verticale stroken of een hele schutting, jouw fantasie bepaalt hoe het eruit kan komen te zien. Neem je alleen een basismat of stop je ‘m vol met allerlei mooie planten? Eenvoudig aan te brengen en onderhoudsvrij. En met UV-green walls en beplanting kun je ook buiten jarenlang genieten.

 

Green wall op kantoor of in een restaurant

De meeste mensen zullen een groene wand kennen van foto’s of in het echt op kantoren of in restaurants. Het geeft een enorme boost aan de ruimte en hoe imposanter de wand, hoe langer je er door gefascineerd blijft. Mensen voelen zich bewezen beter wanneer er beplanting aanwezig is. Echt of kunst maakt hierbij niet uit. Met een Green wall creeer je een groene oase zonder dat het kostbaar vloeroppervlak  in beslag neemt. Daarnaast is het acoustisch een mooie oplossing voor grote ruimtes omdat de geluidsgolven breken en er geen weerkaasting is waardoor een ruimte hol of vol echo klinkt.

Het grote voordeel van kunstbeplanting is dat het echt overal toepasbaar is. The sky is the limit! Klein stukje, enorme wand, plafond, zuilen, noem het maar op of het kan. Ook op die moeilijk bereikbare plaatsen omdat het verder onderhoudsvrij is.

Hoe werkt het?

Tegenwoordig zijn de levende groene wanden ofwel Living walls voorzien van een geïntegreerd irrigatiesysteem wat aangesloten kan worden op een watertoevoer. Desalniettemin zul je nog steeds flink wat onderhoud moeten (laten) plegen om de muur gezond te houden, net als een tuin. Een Living wall wordt meestal op maat gemaakt, maar er zijn ook modulaire systemen die wat eenvoudiger te installeren zijn. Deze wanden worden gemaakt door een geraamte van hout of metaal te plaatsen en daar de grond en beplanting in te doen in lagen. Dit maakt dat je voor een echte Living wall wel wat op/inbouwdiepte nodig hebt.

Green walls van kunstbeplanting werken vrijwel altijd modulair, met matten van 50x50cm of 100x100cm. Deze matten zijn erg licht van gewicht en sluiten naadloos op elkaar aan. Meestal gebruikt men een basismat die aangevuld kan worden met elke soort losse kunstbeplanting die je kunt bedenken. Ook heb je wat uitgebreidere matten met wat meer variatie zodat je in één keer klaar bent. De matten kunnen eenvoudig aan vrijwel elk oppervlak bevestigd worden,wat een ingrijpende verbouwing overbodig maakt. Het lage gewicht zorgt ervoor dat dergelijke matten op elke denkbare plek mogelijk zijn, ook op moeilijk bereikbare plaatsen zoals een hoog atrium.

Green wall restaurant
Wat kost het?

Omdat een Green wall vrijwel altijd maatwerk is, is het lastig te zeggen wat het precies kost. Wel kunnen we een grove vierkante meterprijs aangeven, maar ook die is van veel factoren afhankelijk. Om toch een kleine indruk te krijgen van prijzen en de verschillen hieronder wat voorbeelden.

Een groen wand van echte beplanting kost ongeveer tussen de € 450,- en € 750,- per m2.
Dit is wel inclusief aanleg, maar exclusief eventuele meerkosten zoals water aan- en afvoer en andere bouwkundige voorbereidingen. Het verschil zit vooral in wat voor beplanting erin gaat. Daarnaast hebben de aanbieders vaak onderhoudscontracten om de wand mooi en gezind te houden. Dit is kostbaar, maar wel noodzakelijk. Wil je thuis zelf een Living wall maken, dan kun je veel besparen door zelf al het werk te doen. Je betaalt dan alleen materiaal en beplanting, maar vergis je niet in het onderhoud.

Green walls van kunstbeplanting kosten tussen de € 250,- en € 500,- per m2.
Ook dit is inclusief aanleg, maar het grote voordeel is dat er geen bouwkundige meerkosten zijn. Het is licht van gewicht, dus de draagkracht van een muur is vrijwel altijd voldoende. Er is geen water aan- en afvoer nodig en er is geen duur onderhoudscontract nodig. Ook hier zit het verschil in de soorten en hoeveelheid (extra) beplanting die erin gaat. Voor doe-het-zelvers zijn er al kant-en-klare matten in diverse uitvoeringen vanaf 39,95 (50x50cm).

 

Dus moet ik nou voor een echte Living wall kiezen of toch kunstbeplanting?

Beide varianten (echt of kunst) bieden vrijwel dezelfde voordelen. De nadelen verschillen dus wel behoorlijk.

Hoewel een echte living wall uiteraard een kleine hoeveelheid CO-2 opneemt en zuurstof levert, wordt dat helaas meestal teniet gedaan door de luchtbehandelingssystemen in dezelfde ruimtes. Een groot nadeel van een echte Living wall is dat het zeer veel onderhoud vraagt en toch vaak (deels) sterft wat juist een onverzorgde en treurige uitstraling geeft. Een levende groene muur is vaak zwaar, dus de muur moet er wel op berekend zijn. Het heeft een duur irrigatiesysteem nodig en er zit eigenlijk altijd een onderhoudscontract bij wat ook zeker nodig is.

Steeds vaker kiezen mensen daarom voor een Green wall van kunstbeplanting.
De voordelen hiervan zijn:
 • Onderhoudsvrij
 • Licht van gewicht
 • Zeer betaalbaar
 • Volledig naar wens te beplanten
 • Binnen of buiten te gebruiken
 • Eenvoudige installatie
 • Kan zelfs op (delen van) het plafond
 • Kan op moeilijk te bereiken plaatsen, want geen onderhoud nodig
 • Kan in elke gewenst formaat geleverd worden.

En de nadelen van een kunstmatige Green wall?
Nou, die zijn er eigenlijk niet…wink

Dus waarom kiezen voor een Green wall?
Het is een snelle, betaalbare oplossing om een ruimte om te toveren van saai en leeg tot een echte eyecatcher waar je gewoon wil zijn. Kortom, je wordt er gewoon blij van! laughing

Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl

Hieronder een voorbeeld van hoe het in Engeland helaas mis is gegaan met een Living Wall project wat £ 100.000,- pond heeft gekost en helaas binnen een jaar dood was…

Green wall voor
Green wall na
×
Mijn kar
Uw wagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.