Leestijd ca. 5 minuten.
Vraag een kind waar de kip of hamburger vandaan komt en de meesten zullen zeggen; “Uit de supermarkt.”
En helaas denken niet alleen kinderen dit… Maar dit artikel gaat over bloemen…
Nederland staat bekend als bloemenland. Denk maar aan de uitgestrekte velden op de Keukenhof en de immense kassencomplexen in het westland. De Nederlandse bloemenveiling Royal Flora Holland is de grootste bloemenveiling ter wereld en we staan bekend om de verdiensten in de sierteelt. Dan zullen alle bloemen die we bij de bloemist of in de supermarkt kopen ook wel gewoon uit Nederland komen toch? Nou…
Helaas is het zo dat van alle bloemen die in Nederland gekweekt worden het gros geëxporteerd wordt. Nou, dan is er meer dan genoeg voor ons? Ook niet helemaal juist.
Wij importeren weer zo’n 75% van de bloemen die hier in de winkels liggen. De rest van de geïmporteerde bloemen gaat via de veiling weer door naar het buitenland.
Ik hoor je denken: “We kweken enorme hoeveelheden bloemen die we níet zelf gebruiken en vervolgens halen we bloemen uit het buitenland voor eigen gebruik. Hoe zit dat en wat is de logica daar nou achter?”
Geld… Juist omdat de Nederlandse sierteelt zo hoog aangeschreven staat zijn Nederlandse bloemen erg gewild in het buitenland. En de mensen daar willen er meer voor betalen dan wij hier, dus levert het de Nederlandse kwekers meer op om de bloemen aan het buitenland te verkopen dan ze hier bij de Albert Heijn of de lokale bloemist weg te zetten. Vervolgens is het ook nog eens goedkoper om bloemen uit bijvoorbeeld Kenia te importeren dan ze hier zelf te kweken, dus zo is jouw boeketje of Valentijnsroos op twee manieren goedkoper, maar wel zéér milieu-onvriendelijk.
In ons eerdere blog over duurzame bloemen en planten kon je al het één en ander hierover lezen, maar nu met Valentijnsdag pakt de media het ook weer op en frissen we je geheugen even op.
Bloemen uit Kenia in 2018 al goed voor meer dan 1/3 van alle bloemen in de EU.
En dat is alleen maar meer aan het worden. De rest van de bloemen in de EU komt uit andere Afrikaanse of zelfs Zuid-Amerikaanse landen en dus voor een deel uit Nederland. Dat Kenia de bloementuin van de wereld wordt genoemd wordt is niet voor niets. Vanwege de perfecte ligging kunnen er het hele jaar door bloemen gekweekt worden, de lonen zijn laag en met de regels neemt men het niet zo nauw…
Goed nieuws voor de Keniaanse economie!
Ja, er zijn steeds meer mensen in de bloemenindustrie aan het werk en in 2018 was de exportwaarde al ruim $ 500.000.000,- En vorig jaar was het nog net geen 1 miljard dollar! Een zeer snel groeiende markt dus, wat weer fijn is voor de Keniaanse bevolking. Maar zoals de grote filosoof Johan Cruijff ooit zei; “Elk voordeel heb z’n nadeel”, geldt dat ook hier.
Die enorme expansiedrift heeft ook nadelige gevolgen.
Los van het feit dat het natuurlijk niet heel milieubewust is om hier bloemen in een vaas te zetten die van een ander continent ingevlogen worden, brengt de enorme bloemenindustrie nog meer problemen met zich mee. De bloemenindustrie concentreert zich met name rond het Naivasha-meer omdat daarmee het benodigde water dichtbij de hand is. Je kunt je echter afvragen of het wenselijk is dat al dat water gebruikt wordt voor de sierteelt terwijl de eigen bevolking jaarlijks te maken heeft met droogte periodes en matige of slechte oogsten. Daarnaast zijn er de grote hoeveelheden kunstmest die worden gebruikt en die via het grondwater terug in het meer komen waardoor het leven in het meer ernstig bedreigd wordt en de visserij daar weer ernstig onder te lijden heeft (zie video hiernaast).
Om nog maar niet te spreken van het gebruik van (illegale) bestrijdingsmiddelen. Waar we in Nederland en Europa strenge regels hebben voor het gebruik van insecticiden is dat in andere landen zoals Kenia een stuk minder goed gereguleerd. En men neemt het ook niet zo nauw met de gezondheid van de werknemers die dagelijks worden blootgesteld aan gevaarlijke hoeveelheden gif. Dit resulteert in slechte gezondheid, miskramen en geboorteafwijkingen.
Al met al moeten we misschien nog eens goed nadenken over dat boeketje uit de supermarkt of die roos voor Valentijn…
Nu we ook nog eens te maken hebben met de hoge energieprijzen in Europa en diverse kwekers bewust kiezen om kassen leeg te laten staan worden bloemen steeds schaarser en dus duurder. Een Valentijnsroos kost nu al rustig € 9,95 Evenveel als onze Real Touch® roos Jenny. Zo wordt de keus steeds makkelijker om voor duurzame bloemen te kiezen waar je geen week, maar jarenlang plezier van hebt.
Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl