Leestijd ca. 5 minuten.
Een bos bloemen is slechter voor het milieu dan een ritje met de auto…
We schreven al vaker over de duurzaamheid van kunstbloemen en de enorme klimaatimpact van gekweekte bloemen en planten. Zelf Arjen Lubach is er inmiddels achter en legt het op zijn eigen, niets verhullende manier nog eens haarfijn uit.
Onderaan dit artikel vindt je de video van het item in De Avondshow van Arjan Lubach. We halen er even een paar stukjes uit. Andere delen van deze post kun je ook in onze andere artikelen vinden.
Helaas is het zo dat van alle bloemen die in Nederland gekweekt worden het gros geëxporteerd wordt. Nou, dan is er meer dan genoeg voor ons? Ook niet helemaal juist.
Wij importeren weer zo’n 75% van de bloemen die hier in de winkels liggen. De rest van de geïmporteerde bloemen gaat via de veiling weer door naar het buitenland.
Ik hoor je denken: “We kweken enorme hoeveelheden bloemen die we níet zelf gebruiken en vervolgens halen we bloemen uit het buitenland voor eigen gebruik. Hoe zit dat en wat is de logica daar nou achter?”
Geld… Juist omdat de Nederlandse sierteelt zo hoog aangeschreven staat zijn Nederlandse bloemen erg gewild in het buitenland. En de mensen daar willen er meer voor betalen dan wij hier, dus levert het de Nederlandse kwekers meer op om de bloemen aan het buitenland te verkopen dan ze hier bij de Albert Heijn of de lokale bloemist weg te zetten. Vervolgens is het ook nog eens goedkoper om bloemen uit bijvoorbeeld Kenia te importeren dan ze hier zelf te kweken, dus zo is jouw boeketje of Valentijnsroos op twee manieren goedkoper, maar wel zéér milieu-onvriendelijk.
In ons eerdere blog over duurzame bloemen en planten kon je al het één en ander hierover lezen.
Even wat schrikbarende cijfers over de sierteelt op een rij.
Zoals in het filmpje ook duidelijk wordt zijn de cijfers nogal schrikbarend.
- De uitstoot van de Nederlandse glastuinbouw (dus de kassen) bedraagt ca. 6.68 megaton CO2 equivalenten. Ruim één derde daarvan 2,4 megaton(!) komt voor rekening van de sierteelt, de rest is voornamelijk voor groenten en fruit.
- Het is minder milieubelastend om bloemen uit Kenia in te vliegen dan ze hier in kassen te telen…
- De gemiddelde nieuwe auto mag minder dan 1 procent CO2 uitstoten per km (95gram p/km), dan een bos Chrysanten aan uitstoot kost (1 bosje: 5 Kg CO2eq).
En dan zijn er nog de pesticiden.
Pesticiden worden helaas overal gebruikt. Daarom wassen we onze groenten en het fruit dat we eten. Maar waar er strenge regels zijn voor het gebruik van landbouwgif op levensmiddelen mag de sierteelt onbekommerd haar gang gaan.
- Per hectare wordt er in de sierteelt tot wel 76 kg gif gebruikt! (Cijfers zijn 3 jaar oud!).
Dit omdat er geen ‘ongedierte’ op de bloemen voor de export mag zitten. Dus het bosje rozen wat bij je thuis in de vaas staat bevat tot wel 20 x meer gif dan veilig wordt geacht! - Dit geldt NIET voor biologische bloemen. Echter biologisch betekent NIET uit de pluktuin. Het enige wat de bloemen biologisch maakt is dat er geen gif gebruikt mag worden. Verder worden die nog gewoon gekweekt in kassen of in Kenia.
Moderne slavernij?
Wellicht niet onbekend werken er met name arbeidsmigranten in de landbouw. Niet alleen bij het steken van asperges of het plukken van fruit, maar ook in grote getale in de sierteelt.
Wel onbekend (of we kijken er vooral graag van weg) is het feit dat deze arbeiders veelsal worden uitgebuit. Hoewel ze het wettelijk minimum loon verdienen, wonen ze vaak in huizen van de opdrachtgever in erbarmelijke omstandigheden, waar ze vervolgens hoge huren voor moeten betalen. En maken ze tijdens hun zware, lange dagen fouten, dan wordt er gewoon loon ingehouden óf ze worden teruggestuurd naar hun thuisland, waar ze juist weg wilden!
Al met al moeten we misschien nog eens goed nadenken over dat boeketje uit de supermarkt of die roos voor Valentijn…
Nu we ook nog eens te maken hebben met de hoge energieprijzen in Europa en diverse kwekers bewust kiezen om kassen leeg te laten staan worden bloemen steeds schaarser en dus duurder. Een Valentijnsroos kost nu al rustig € 9,95 Evenveel als onze Real Touch® roos Jenny. Zo wordt de keus steeds makkelijker om voor duurzame bloemen te kiezen waar je geen week, maar jarenlang plezier van hebt.
Dit bericht verscheen het eerst op flowersbyfrits.nl